Γιατί «Ένας θεός θα μας Σώσει»?

avatar-next Πολύ πριν θέσω το ερώτημα αν υπάρχει θεός, νομίζω ότι πρέπει να απαντήσουμε στο γιατί και αν τον χρειαζόμαστε.

Είμαι σίγουρος πως δεν είναι δυνατόν να έχουμε μερικές χιλιάδες χρόνια απροσδιόριστης ανοησίας στο κεφάλι μας, χωρίς τουλάχιστον έναν καλό λόγο που να  δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Σε τούτο το Άρθρο θα ψάξω να βρω τη λύση του αινίγματος που με βασανίζει δεδομένου ότι η ύπαρξη του, κάνει ανθρώπους που αλλιώς θα εκτιμούσα, να φαίνονται αστείοι και κουτοί.

Τα πάνω κάτω και τούμπαλιν

Οι κοινωνίες που βιώνουμε σήμερα δεν είναι ουρανοκατέβατες, στην πραγματικότητα καμιά κοινωνία ποτέ δεν υπήρξε ουρανοκατέβατη και τείνω να πιστέψω ότι μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή, η αντανάκλαση των επίγειων κοινωνιών είναι που βλέπουμε στην ιεραρχική δομή των ουρανών και συνεπώς πρέπει να αναστραφεί το «ότι είναι πάνω θα είναι και κάτω» σε «ότι είναι κάτω θα είναι και πάνω». Αλλά έτρεξα λίγο περισσότερο και πρέπει να γυρίσω στην αρχή.

Μέρος 1ον

Επικαιροποιημένος Όχλος (ή W.T.F)

Κάθε έκφραση κοινωνικής μαζικότητας έχει τον προκάτοχό της κρυμμένο στο βάθος της ιστορίας και κάθε κουλτούρα εξελίσσεται μέσα σε ένα πλαίσιο αναφορών, που είτε είναι ένας γενικός κώδικας ηθικής, είτε μια πεποίθηση έθνους. Βέβαια δεν είναι ο χώρος να σας πω τι περίπου είναι ένα έθνος ακόμα κι αν ήξερα, προς χάριν της συζήτησης όμως, θα κάνω μια μικρή προσπάθεια για την περιγραφή των ιδιοτήτων της μεγάλης αυτής ιδέας του επικαιροποιημένου όχλου… …

Είναι σίγουρα μαζικός, πυκνός και πεπλεγμένος με πεποιθήσεις στον ιστό του, άμορφος στις πολιτικές του εκφάνσεις,  εκρηκτικός στις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του αλλά νωθρός και άβουλος, εωσότου προκύψει μια επίκαιρη δράση που δεν μπορεί να χωνέψει, στο κατά τα άλλα απέραντο χωνευτήρι της υποκουλτούρας του.
Είναι σίγουρα αυτοκαταστροφικός με τάσεις διάρρηξης των σχέσεων του με έστω και ελάχιστα διαφοροποιημένα συσσωματώματα, που συνήθως είναι απλά υποπροϊόντα του.

Ο Επικαιροποιημένος Όχλος δίνει εύκολα στέγη σε δοξασίες που χρησιμοποιεί σαν συνδετικό υλικό για να υποστηρίξει την συνοχή του και είναι επιρρεπής στο να ποδηγετείται από κάθε είδους απατεώνες (βλέπε Πολιτικούς, ιεράρχες, καναλάρχες, Tv Personas και πάσης φύσεως ανάλογα κακοποιά στοιχεία). Και φυσικά αποτελεί το Ελντοράντο κάθε σαλτιμπάγκου που θέλει να αναρριχηθεί στην κορυφή του.  Λειτουργεί σχεδόν σαν έμβιο ανταγωνιστικό όν που εκμεταλλεύεται κάθε πιθανό πλεονέκτημα για την επιβίωση του.

Από την άλλη μεριά, όλοι μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τη συμμετοχή τέτοιων συστημάτων στο σύγχρονο κοινωνικό ιστό. Άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους σίγουρα δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός. Οι ταξικές διαφορές ποτέ δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων κοινωνικών οργανισμών.

*Υποχρεώθηκα να εφεύρω αυτόν τον περίεργο όρο περισσότερο εξ αιτίας της δικής μου άγνοιας παρά την έλλειψη της κοινωνιολογίας σε όρους. Όταν προσπάθησα να βρω την κοινωνιολογικά ορθή περιγραφή της έννοιας που είχα στο μυαλό μου στάθηκε αδύνατον καθώς πελάγωσα ανάμεσα σε βουνά από ορολογίες που όμως ήταν μακριά από το ζητούμενο.

Σε αυτό το Βίντεο θα ακούσετε τον αντίποδα ή μια ίσως καλύτερα οργανωμένη άποψη όσων θεωρούν την αναγκαιότητα του θεού.

Μέρος 2ον

Όχλοι Προκύπτουν αυθόρμητα, με πρακτικά οποιαδήποτε αφορμή και συνδέουν μέλη από όλο τον κοινωνικό ιστό, αν και συνήθως μια κοινή συνισταμένη αιτιών της οχλογένεσης δείχνει σημαντική.  Τέτοια μορφώματα όχλου συχνά αποτελούν οι δοξαστικές θρησκείες αλλά ακόμα συχνότερα οι περιθωριοποιημένες αιρέσεις τους. Ο διωγμός κάποιου δόγματος ή σέκτας λειτουργεί σαν εφελκυσμός ανάμεσα στα μέλη που τις απαρτίζουν, κάτι που παρατηρείται όσο υπάρχουν νεόδμητες Αιρέσεις και Σέκτες και είναι ίσως το πλέον καταδεκτικό σημείο ενός υπαρκτού Όχλου.

Αιτίες και Αφορμές της Οχλογένεσης

Ένα από τα πλέον ικανά να επιβιώσουν, παρατηρημένα συστήματα όχλου, είναι η εβραϊκή θρησκεία, δεδομένου πως η ζωή της μετράται σε χιλιετηρίδες.  Αλλά με ποια κριτήρια μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τον όχλο που υποθάλπει μια εκδήλωση κουλτούρας ;  Είναι απλό, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, ο όχλος δεν έχει εκδηλώσεις κουλτούρας. Οι όποιες φαινομενικά οργανωμένες εκδηλώσεις αναδύονται από έναν όχλο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια επικαιροποίησης του εκ μέρους των οχλογετών. Στην Πραγματικότητα κάθε οργανωμένη εκδήλωση στα πλαίσια ενός κατά κανόνα άναρχου όχλου δεν είναι άλλο από την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να τον ελέγξουν για ίδιο όφελος.

Ελεγχόμενος Όχλος, μια τεράστια αυταπάτη.

Αυτές οι προσπάθειες, ενίοτε αποδεικνύονται ικανές να παράγουν αποτελέσματα έλεγχου επί του όχλου και έτσι να διαμορφώσουν μια εικονική ιεράρχηση εξουσιών.  Αυτό ακούγεται επικίνδυνο και πιστέψτε με είναι! Βλέπετε ο Όχλος είναι τόσο πιο ανεξέλεγκτος όσο πιο οριακές είναι οι συνθήκες ύπαρξής του. Δηλαδή, Όταν το μόρφωμα ενός «οργανωμένου» όχλου βρίσκεται σε κατάσταση εξέλιξης, (ναι, ναι, ο όχλος ακολουθεί πιστά το μοντέλο της Δαρβινικής εξέλιξης των ειδών) τότε κάθε μηχανισμός κατεύθυνσης των δυνάμεών του φαίνεται να καταρρέει, ειδικά αν αντίκειται στο θεμελιώδες  ένστικτο αυτοσυντήρησης του.

Συνεχίζεται … … …

Δυστυχώς υποχρεώθηκα να λείψω για αρκετό καιρό και ετσι παράτησα τα αρθρα στη μοιρα τους. Επέστρεψα ομως και συνεχίζω ακάθεκτος.

Advertisements

9 Σχόλια to “Γιατί «Ένας θεός θα μας Σώσει»?”

 1. Gods and Demons « Next Turn Says:

  […] 1 Γιατί ένας θεός θα μας σώσει? […]

 2. nextmind Says:

  Ανακαλύπτω σιγά σιγά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πίστης ΕΙΝΑΙ οι πιστοί της.

 3. Ανορθόδοξος Says:

  Πολύ καλό blog. Συνέχισε έτσι!
  Όσο για το αν η πίστη στο Θεό είναι ή όχι αναγκαία (με το επιχείρημα οτι έχει επιβιώσει χιλιάδες χρόνια) εγώ θα διαφωνούσα. ‘Ισως να ήταν αναγκαία για έναν πρωτόγονο άνθρωπο που φοβόταν τα πάντα στη φύση και ήθελε να οργανώσει τις άμυνές του και να εξορκίσει τους φόβους του. Σήμερα όμως, με το απόθεμα της γνώσης που έχουμε, νομίζω δεν έχουμε ανάγκη από κατάλοιπα της προϊστορικής περιόδου για να ζήσουμε καλύτερα!

  Βέβαια το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση…

 4. nextmind Says:

  Το άρθρο ειναι υπό συγγραφή… Όταν με το καλό καταφέρω να το τελειώσω, έχω βάσιμες υποψίες οτι θα σου αρέσει πολύ 🙂

 5. The Mortgage Says:

  Περιμένω την Συνέχεια.

  Ι.Μ.Δικαιάκος

 6. atumrakis Says:

  Φίλε συγχαρητήρια για το ιστολόγιο σου. Συνέχισε έτσι.

  Αν και περιμένω τη συνέχεια, διαφωνώ με κάποια πράγματα που λέει το βίντεο. Ο Θεός είναι δημιούργημα του ανθρώπου, γιατί απλά κάποτε είχε την ανάγκη να εξηγήσει κάποια πράγματα που δεν καταλάβαινε. Και έτσι δημιούργησε τον δημιουργό. Οπότε αυτός ο πανίσχυρος δημιουργός θα μπορεί να ασχολείται και μαζί του και να του δίνει ελπίδα, και υπομονη στη ζωή του. Όμως με τη συσσωρευμένη ιστορική εμπειρία που έχουμε πλέον, νομίζω πως θα πρέπει να βγούμε από αυτό το σκεπτικό.

  Τέλος πάντων, όπως είπα και πριν, περιμένω τη συνέχεια.

 7. nextmind Says:

  Φίλε μου, το video δεν αποτελεί κατάθεση των δικών μου απόψεων αλλά δημοκρατική παράθεση των θέσεων της άλλης πλευράς. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με σχεδόν το σύνολο των ιδεών που παρατίθενται σε αυτό…

 8. batcic Says:

  Well done Nextmind! Περιμένω και εγώ με τη σειρά μου τη συνέχεια…

 9. nextmind Says:

  Ευχαριστώ Batsic. Έχω ήδη αρχίσει να γράφω μετά από μακρά απουσία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: